Martin Auer: The Strange War, Stories for Peace Education

   
 

Фантазер

Please share if you want to help to promote peace!

Translated by Marijana

This translation has not yet been reviewed

Фантазер
Download (All stories in one printer friendly file)
Guestbook
About the translator
About the Author
Mail for Martin Auer
Licence
Creative Commons licence agreement

Bücher und CDs von Martin Auer


In meinem Haus in meinem Kopf
Gedichte für Kinder

Die Prinzessin mit dem Bart
Joscha unterm Baum
Was die alte Maiasaura erzählt

Die Erbsenprinzessin

Der wunderbare Zauberer von Oz - Hörbuch zum Download

Die Jagd nach dem Zauberstab, Roman für Kinder - Hörbuch zum Download
Der seltsame Krieg
Geschichten über Krieg und Frieden

Zum Mars und zurück - Lieder
Lieblich klingt der Gartenschlauch - Lieder
Lieschen Radieschen und andere komische Geschichten - CD
Многу одамна постоеше еден човек кој беше фантазер. Тој веруваше дека, на пример, мора да постои начин да се видат нештата кои се напоѓаат на одалеченост од 10 000 милји . Или, пак, тој веруваше дека мора да постои начин, супата да се јаде со вилушка. Тој веруваше дека мора да постои некаков начин,луѓето да можат да стојат на глава и, тој беше сигурен дека луѓето можат да живеат без страв. Луѓето често му велеа: Ни едно од овие нешта не може да постои, ти си фантазер! И, тие уште му велеа: Мораш да ги отвориш очите и да ја прифатиш реалноста! Тие додаваа: Во природата постојат закони кои Ти едноставно не можеш да ги промениш!
Но, човекот им велеше: Не знам..но, мора да постои начин да се дише под вода. И, мора да постои начин секој да има доволно храна. Мора да постои начин, секој да научи што тој или таа сакаат да знаат. Мора да постои начин секој да може да си ја види својата внатрешност.
А луѓето му велеа: Прибери се господине, тие нешта  никогаш нема да се случат. Ти едноставно не можеш да кажеш дека посакуваш нешто да се случи и тоа да се случи. Светот е таков каков што е, а не таков каков што Tи сакаш да го видиш.
Кога беше пронајден телевизорот и беа откриени ренгенските зраци, човекот можеше да гледа на оддалеченост од 10 000 милји, и тој можеше да си ја види својата внатрешност. Но никој не му кажа: Во ред, изгледа си бил во право за многу нешта. И, тие не кажаа ништо кога некој го измисли оделото за нуркање кое им овозможуваше на луѓето лесно да дишат под вода. Но, човекот сам на себе си кажа: Ова е токму она на што јас мислев. Можеби еден ден ќе биде возможно да живееме во Свет без војни.

Author's comments


This site has content self published by registered users. If you notice anything that looks like spam or abuse, please contact the author.